Bibliotheek Waterland en Oude Meesters Edam-Volendam starten Kunst en Koffie

Op gemoedelijke wijze leren kijken naar kunst

Kunst bewonderen onder het genot van een kop koffie? Het kan vanaf 28 september iedere maand in de bibliotheek in Volendam. Onder leiding van Jannig Kwakman en Kees Molenaar worden verschillende thema’s behandeld aan de hand van schilderijen, verhalen en jullie vragen. Zodoende leer je op een andere manier kijken naar bijvoorbeeld de meest iconische werken uit de collectie Spaander.

Septemberthema over kunstenaarskolonie Volendam

Op dinsdag 28 september wordt er in de bibliotheek in Volendam om 10:30 uur afgetrapt met het thema ‘Volendam, een Eldorado voor kunstenaar’. Jannig Kwakman neemt je hierbij mee op een reis door het verleden en bespreekt aan de hand van schilderijen en illustraties het ontstaan van de kunstenaarskolonie in Volendam. Wil jij graag weten waarom Moeselhagen tijdens zijn bezoek aan Volendam in 1870 uitriep: ”Donnerwetter, alles ist hier ein Gemälde!”  (Oftewel “Donder en bliksem, alles is hier een schilderij!”). Of hoe in Volendam een internationale kunstenaarskolonie ontstond?

Meld je aan

Meedoen is gratis, maar zorg dat je er snel bij bent wegens beperkte beschikbare plekken.

Dinsdag 28 september 2021: Volendam, een eldorado voor kunstenaars.

Wat deed de Duitse schilder Moeselhagen in 1870 bij zijn bezoek aan Volendam uitroepen :”Donnerwetter, alles ist hier ein Gemälde !”  Oftewel “Donder en bliksem, alles is hier een schilderij “!  Of hoe in Volendam een internationale kunstenaarskolonie ontstond.

(schilderij ‘Artist Kom Binne’ van Carl Windels,  foto van een schilder achter zijn ezel, buiten schilderend in Volendam )

 

Dinsdag 26 oktober 2021: Impressionisme

Schilders proberen uit te beelden welke indrukken zij krijgen van alles wat zij om zich heen zien. Zij willen niet meer een boodschap uitdragen. Zij geven niet meer een gebeurtenis uit de bijbel, de geschiedenis of de mythologie maar hoe zij de wereld zien en voelen.

 

Dinsdag 30 november 2021: Vrouwen in en uit de kunst

Waarom komen we in de kunstgeschiedenis, de musea en galeries zo weinig vrouwelijke kunstenaars tegen ? Maken vrouwen geen kunst ?

(zelfportret van Judith Leyster aan haar ezel. Guerrillagirls blz 32 Dada)

 

Dinsdag 28 december 2021: Emblemata

Kijk maar, je ziet niet wat je ziet. Wij weten vaak niet meer welke verborgen boodschappen zijn te zien in 16e en 17e schilderijen. Als je god kijkt, zie je soms verrassende details   Vaak ook kom je dan pas te weten wat een schilder eigenlijk wilde zeggen.

 

Dinsdag 25 januari 2022: Wat doen kunstenaars met het landschap?

Wij mensen hebben altijd onze stempel op het landschap willen drukken. Hoe gaan kunstenaars in heden en verleden daarmee om ?

(Cristo Valley Curtain , Van Gogh korenveld, klassiek landschap)

 

Dinsdag 22 februari 2022: IJsvermaak oude tijden

In de 16e en 17e eeuw was er sprake van een kleine ijstijd. De schilders in Vlaanderen en Nederland hebben het ijsvermaak op sloten, vaarten ,plassen en meren prachtig uitgebeeld. De doeken met een ijsgezicht waren toen ook al zeer gezocht.

 

Dinsdag 29 maart 2022: IJsvermaak moderne tijd

Winter en ijs zijn ook in moderne tijden een inspiratiebron voor kunstschilders.

(Mari ten Kate, Hanicotte , Angelique van der Hogen, Siem)

 

Dinsdag 26 april 2022: Maria Magdalena

Meestal werd zij uitgebeeld als een boetvaardige zondares. Hoe komt dat als daarover niets staat in het Nieuwe Testament. Waarom wordt zij altijd afgebeeld met een zalfpot? Heeft John Brown gelijk als hij zegt dat zij is geschilderd door Leonardo da Vinci?

 

Dinsdag 24 mei 2022: Hedendaagse Volendammer kunstenaars

De eerste beeldende kunstenaars kwamen niet uit Volendam , maar ze hebben wel de Volendammers  geïnspireerd  om zelf ook aan de slag te gaan. Velen hebben hun eigen stijl gevonden. Deze keer met het accent op de schilders. De fotografen en beeldhouwers komen later aan bod

(Jaap de Wit, Winfried Duin, Jan van de Krun, Kees Pé , Siem , Jan Stroek etc.)